to top

FIT Oatmeal Cookie Recipe

I can’t imagine a day without  even a bit of
sweetness. My favourite sweets aren’t the most FIT,
so I try to find a healthy alternative. During the day I sneak cookies – but…  there is no sugar, no fat, no flour
in these cookies.  Just oatmeal, bran, nuts, dried fruit. With only a handful ingredients these cookies are perfect for
breakfast, a snack, lunch or dessert.


My friend from the university, who was a fan of healthy eating, gave me recipe
for these cookies (thanks Joanna
!). Since then, the recipe has evolved. I
added other ingredients, experimented with dried fruit and additives.


In fact, you can add
to your cookies anything you like the most and
make something magical
🙂 . I recommend
some of my favourite combinations:

 chocolate + peanuts + sesame
cranberry + white chocolate +  almonds
prune + dates + walnuts
banana ( blended ) + dark
chocolate

You can prepare these cookies in the blink of an
eye
– all
you have to do is mix all the
ingredients together and bake.


Nie
wyobrażam sobie dnia bez choć odrobiny słodyczy. Moje ulubione słodycze nie
należą do najbardziej FIT, dlatego staram się znaleźć dla nich zdrową
alternatywę. W ciągu dnia podjadam ciastka – ale uwaga! Bez cukru, bez
tłuszczu, bez mąki, za to z płatkami owsianymi, otrębami, orzechami i
bakaliami. Idealne na śniadanie, jako przekąska w ciągu dnia  czy drugie śniadanie do pracy lub szkoły. 
Przepis
na te ciasteczka dostałam od mojej znajomej ze studiów, fanki zdrowego żywienia
(dzięki Asia!). Od tego czasu przepis ewoluował, dodawałam inne składniki,
eksperymentowałam z bakaliami i dodatkami.
Tak
naprawdę możecie do swoich ciastek dodać wszystko to, co najbardziej lubicie
Moje sprawdzone połączenia to:
czekolada+orzechy
ziemne+sezam,
biała
czekolada+żurawina+migdały
śliwka
suszona, daktyle, orzechy włoskie
banan(zmiksowany)
+ czekolada ciemna
Ciasteczka robi się w ekspresowym tempie – wystarczy
tylko wszystkie składniki wymieszać ze sobą i upiec. 

Składniki:
2 szklanki
płatków owsianych błyskawicznych
1 szklanka otrębów
1 szklanka
siemienia lnianego (zmielonego i w pestkach)
1 jajko
1 szklanka
soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśnięty)
4 łyżki
miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Cynamon wg
uznania
Dodatki:
gorzka czekolada posiekana ,szklanka orzechów  włoskich, orzechy ziemne , 
pestki słonecznika, rodzynki, skórka pomarańczowa, daktyle, suszone morele etc

Suche składniki wsypać do miski i wymieszać.

Do miski
wbić jajko, dodać sok pomarańczowy i miód. Wszystko wymieszać.  Dodać suche składniki i dokładnie wymieszać.
Na wyłożonej papierem blaszce układać łyżka porcje masy. piec około 20 minut w
180 stopni
Smacznego 🙂
ingredients:
2 cups  instant oatmeal
1 cup  bran
1 cup flaxseed (ground and the
seeds)
1 egg
1 cup orange juice (the best is freshly squeezed)
4 tablespoons  honey
2 teaspoons baking powder
 ground cinnamon
Extras: chopped dark chocolate, cup walnuts, peanuts, sunflower seeds, raisins, orange peel,
dates, dried apricots etc
In a bowl, combine dry ingredients.
In another bowl, combine an egg, orange juice and honey. Next add dry ingredients and mix until well combined.
Using a spoon, drop heaping tablespoons of the dough onto the baking sheets. Bake for about 20 minutes in 180 degrees.
 
Enjoy your cookies!

EvelineBison

Leave a Comment