to top

Chocolate muffins

The taste of chocolate is
the most desirable taste in our house. No matter whether I
bake muffins, cake
or fry an omelettes or pancakes – they are always with
dose of cocoa or chocolate. Therefore,
muffins must be intensely chocolate. There’s
no other option
🙂.
These are very fluffy
 and moist and necessarily –  they have a delicious rich chocolate flavour. In addition to bake
these chocolate goodness you don’t need
too many ingredients,
and
they are ready in
30 minutes. Even if you are on a diet, I think it’s a perfect occasion
to forget about it for a while and try them. Believe me- they are worth a sin
🙂.  Morning coffee
and a lovely chocolate cupcake during the weekend – can there be anything
better? Do you have any chocolate treats that you can’t resist ?
🙂. Let me know in your comments.

Smak czekolady to w naszym domu najbardziej pożądany smak.
Bez względu na to czy piekę babeczki, czy ciasto czy smażę omlety lub naleśniki
– zawsze są z dodatkiem kakao lub czekolady. Dlatego też muffinki nie mogą być
inne niż mocno czekoladowe.
Te są bardzo pulchne i mokre i obowiązkowo – bardzo
czekoladowe.
W dodatku do ich wykonania nie potrzebujecie zbyt wielu
składników, i są gotowe w 30 minut. Nawet jeśli jesteście na diecie, to jest idealna okazja, aby na chwilę o niej zapomnieć i spróbować tych  pyszności. Są warte grzechu 😀 Czy może być lepsza słodka przekąska do
weekendowej porannej kawy? Macie jakieś smakołyki, którym nie jesteście w stanie oprzeć się? Dajcie mi znać w komentarzach.

Ingredients for 12 muffins:

• 2 cups flour ( I use a whole wheat flour)
• 3 tablespoons cocoa
powder
• 2 teaspoons baking powder
• ½ teaspoon baking
soda
• 100g dark
chocolate, chopped

100g milk chocolate, chopped
• 1 egg
• 1 cup buttermilk
• ½ cup brown
sugar
• ½ cup oil

Chocolate Glaze:
• 100 ml milk
• 100 g
chocolate (the best is plain
chocolate)
• 15g butter

Składniki
na 12 sztuk:
  • 2
    szklanki mąki (ja wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą)
  • 3
    łyżki kakao
  • 2
    łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½
    łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100g
    gorzkiej czekolady posiekanej
  • 100g
    mlecznej czekolady, posiekanej
  • 1
    jajko
  • 1
    szklanka maślanki
  • ½
    szklanki  brązowego cukru
  • ½
    szklanki oleju
Polewa czekoladowa:
  • 100
    ml mleka
  • 100 g czekolady
    (najlepiej deserowej)
  • 15g
    masła

In one bowl combine dry ingredients: flour, cocoa, baking powder, baking soda,
brown sugar. In a second bowl combine wet ingredients:
beaten egg, buttermilk,
oil. Pour wet
ingredients into dry ingredients.
Mix all the components until
well combined. Add chopped chocolate.
Line muffin
form with paper muffin liners. Fill prepared muffin cups
3/4 full.
Bake at temp. 200 degrees C for approx. 20-25 minutes until a toothpick inserted into the center comes
out clean.
 Prepare glaze: pour boiled milk
into the chopped chocolate
(milk must be very hot), add butter.
Stir gently until glaze is
smooth and  glossy. Spread glaze over top of muffins.
Bon appétit ! 🙂
W jednym naczyniu wymieszaj składniki
suche: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę, brązowy cukier. W drugim
naczyniu mokre: roztrzepane jajka, maślankę, olej. Wlej mokre składniki do
suchych. Wymieszaj do połączenia wszystkich składników. Dodaj posiekaną
czekoladę.
Formę do muffinek wyłóż
papilotkami, do nich nakładaj ciasto do ¾ wysokości. Piecz w temp. 200stopni C
przez ok. 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.
Przygotuj polewę: posiekaną
czekoladę zalej zagotowanym mlekiem 
(musi być bardzo gorące), dodaj masło. Delikatnie mieszaj do powstania
błyszczącej, gładkiej polewy. Udekoruj muffinki polewą.
Smacznego!


EvelineBison

Leave a Comment