Grudzień to czas wyjątkowy. Uwielbiam zapach mandarynek, cynamonu, kakao, który rozsiewa się w domu w tym wyjątkowy, okresie. No i te wszystkie świąteczne piosenki w tle! To też czas kiedy kuchnia zamienia się w fabrykę pierników.
Razem z mamą długo poszukiwałyśmy idealnego przepisu, testowałyśmy różne i w końcu, kilka lat temu, znalazłyśmy! Teraz jedynie staram się ulepszać technikę zdobień. Pierniki z tego przepisu są idealne – długo świeże, niezbyt twarde, mocno korzenne – i uwaga! Można je wykonać tuż przed świętami, ponieważ nie potrzebują dużo czasu, aby zmiękły.
Jeśli nie macie pomysłu na świąteczne łakocie, to polecam Wam spróbować pierniki z mojego przepisu.
Składniki:
1,5 kg mąki
0,5 kg miodu
0,5 kg cukru
0,5 kg tłuszczu
¼ szklanki mleka
3 jajka
2 cukry waniliowe
2 proszki do pieczenia
4-5 łyżeczek sody
3 paczki przyprawy do piernika
Kakao
Tłuszcz, miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawy, kakao,rozpuścić w jednym garnku, pogotować lekko, wychłodzić. Proszek dopieczenia wymieszać z mąką. W mleku rozpuścić sodę , jajka rozmieszać iwlać do mąki, wyrobić. Dosypać trochę mąki. Odstawić na chwilę.Rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać pierniczki.Piec w nagrzanym piekarniku (150 – 180 stopni) ok. 10 minut.
Wystudzone pierniki możemy udekorować wg własnej fantazji – klasyczny lukier cytrynowy, czekolada, cukrowe koraliki, M&Msy, orzechy, lukier barwiony (ja wybieram sok z malin jako różowy barwnik).
Ingredients:
1.5 kg of flour
0.5 kg of honey
0.5 kg of sugar
0.5 kg of fat
¼ cup milk
3 eggs
2 vanilla sugar
2 baking powders
4-5 teaspoons baking soda
3 packages of gingerbread spice
Cocoa
Fat, honey, sugar, vanilla sugar, spices and cocoa melt in one pot, boil gently, cool down. Baking powder mix with flour. Meltbaking soda in a milk, mix egg and pour them into the flour, knead. Add a bit of flour. Leave it for a moment. Roll out to about 0,5mm thick and cut out your gingerbreads. Bake in preheated oven (150 – 180 degrees) for approx. 10 minutes.
After gingerbreads are cool then you can use your imaginationand decorate them any way you like. – classic lemon icing, chocolate, sugarbeads, M & Ms, nuts, coloured frosting (I always choose raspberry juice as a pink dye).
Macie jakieś świąteczne smakołyki, którym nie można się oprzeć? Czujecie już ducha świąt ? :)Bez czego nie wyobrażacie sobie świątecznego stołu? Oczywiście poza bliskimi, bo to w świąteczny czas najważniejsze 🙂
Ewa Macherowska
Wyglądają prześlicznie! 🙂
Ania
Korzystam z tego przepisu jeszcze jak go podawałas kiedys na Facebooku juz któryś rok z rzedu i zawsze wychodzą! 🙂
Sylwia
piękne Ci wyszły 🙂 ja robię po niedzieli <3
Monika
Wow! Jakie cudownie wyglądające pierniczki, takie eleganckie i na pewno smaczne. <3 Ja już robiłam pierniczki, ale nie ma po nich śladu, więc znów będę je piekła. 😀
Agnieszka
Pięknie to wyszło, jestem pewna że i smakuje idealnie!
pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Anna piekneperfumy
Wyglądają pięknie i słodko! Mniam:).
Kobieta po 30
z takiej porcji mąki to mnóstwo tych pierników wyjdzie 🙂 ale w sumie dobrze, można obdarować najbliższe osoby, mniami 🙂
Justyna
Pierniczki wyglądają prześlicznie :). Zazwyczaj korzystam z przepisu ze strony Kwestia Smaku, ale chętnie wypróbuje też Twoją wersję pierniczków. Tym bardziej, jeśli nie trzeba czekać, aż zmiękną :D!!!
Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt :D!!!
natalia
Wyglądają świetnie 🙂
Anna
piękne zdobienie 🙂
Martyna
I ja piekła na początku grudnia 🙂
Maja
wyglądają bardzo kusząco 🙂