Na świątecznym stole w moim domu nie może zabraknąć dwóch potraw: czerwonego barszczu z uszkami oraz pierników. Bez tych dwóch smakołyków nie potrafię wyobrazić sobie świąt. Co roku piekę razem z mamą stertę pierników. Ten czas mieszania, zagniatania, to fantastyczna okazja do nadrobienia babskich plotek. Z kolei moment dekorowania pierników to idealne ćwiczenie manualne oraz test naszej kreatywności i cierpliwości;). Jak tam Wasza kreatywność i cierpliwość ? 🙂
In my house at the Christmas table there can’t be missing two dishes: borscht with ravioli and gingerbreads. I can’t imagine Christmas without these two delicacies. Together with my mom I make a stack of gingerbreads every year. This time of mixing, kneading is a fantastic opportunity for women’s gossip. Next the moment of decorating gingerbreads is a perfect manual exercise and also it’s a test for our creativity and patience;). How is your creativity and patience? 🙂
Razem z mamą długo poszukiwałyśmy idealnego przepisu, testowałyśmy różne i w końcu, kilka lat temu, znalazłyśmy! Teraz jedynie staram się ulepszać technikę zdobień. Pierniki z tego przepisu są idealne – długo świeże, niezbyt twarde, mocno korzenne – i uwaga! Można je wykonać tuż przed świętami, ponieważ nie potrzebują dużo czasu, aby zmiękły. 🙂
Together with my mom we have been looking for a perfect recipe for very long time, we were testing many different recipes and, finally, we found the one and only gingerbread recipe a few years ago! Now, I’m just trying to improve the technique of decorating. Trust me, this gingerbread recipe is ideal –gingerbreads remain fresh for a long time, they aren’t very hard, but they are very spiced – and attention! They can be done just before Christmas because they don’t need much time to soften 🙂
Dzisiejszy wpis został stworzony na potrzeby świątecznej Akcji Celebruj chwilę, organizowaną przez Arcy Joko. Dokładny opis całej akcji znajdziecie na blogu Arcy Joko TU. Celem tych wpisów jest wprowadzenie i podtrzymanie wyjątkowej atmosfery świąt Bożego Narodzenia. Jedną z zasad Akcji Celebruj Chwile jest wybranie jednego lub kilku tematów związanych z motywem zimy i świąt i przygotowaniu na ten temat wpisu. Ja wybrałam temat kulinarny : grudniowe gotowanie. Jeśli nie macie pomysłu na świąteczne łakocie, to polecam Wam spróbować pierniki z mojego przepisu.
My today’s post was created for the needs of Christmas action called “Celebruj chwile “ ( “Celebrate the moments” ) organized by Arcy Joko. The exact description of this action you can find on the blog Arcy Joko HERE. The purpose of these records is to introduce and maintain the unique Christmas atmosphere. One of the rules of action called “ Celebruj chwile” ( “ Celebrate the moments” ) is to select one or more topics, which are related to the winter and Christmas and next prepare post about it. I chose the culinary topic: December cooking. If you don’t have an idea for Christmas sweets, I recommend you to try my gingerbread recipe.
Składniki:
1,5 kg mąki
0,5 kg miodu
0,5 kg cukru
0,5 kg tłuszczu
¼ szklanki mleka
3 jajka
2 cukry waniliowe
2 proszki do pieczenia
4-5 łyżeczek sody
3 paczki przyprawy do piernika
Kakao
Ingredients:
1.5 kg of flour
0.5 kg of honey
0.5 kg of sugar
0.5 kg of fat
¼ cup milk
3 eggs
2 vanilla sugar
2 baking powders
4-5 teaspoons baking soda
3 packages of gingerbread spice
Cocoa
Tłuszcz, miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawy, kakao,rozpuścić w jednym garnku, pogotować lekko, wychłodzić. Proszek dopieczenia wymieszać z mąką. W mleku rozpuścić sodę , jajka rozmieszać iwlać do mąki, wyrobić. Dosypać trochę mąki. Odstawić na chwilę.Rozwałkować na grubość 0,5 cm, wycinać pierniczki.Piec w nagrzanym piekarniku (150 – 180 stopni) ok. 10 minut.
Fat, honey, sugar, vanilla sugar, spices and cocoa melt in one pot, boil gently, cool down. Baking powder mix with flour. Meltbaking soda in a milk, mix egg and pour them into the flour, knead. Add a bit of flour. Leave it for a moment. Roll out to about 0,5mm thick and cut out your gingerbreads. Bake in preheated oven (150 – 180 degrees) for approx. 10 minutes.
Wystudzone pierniki możemy udekorować wg własnej fantazji – klasyczny lukier cytrynowy, czekolada, cukrowe koraliki, M&Msy, orzechy, lukier barwiony (ja wybieram sok z malin jako różowy barwnik).
After gingerbreads are cool then you can use your imaginationand decorate them any way you like. – classic lemon icing, chocolate, sugarbeads, M & Ms, nuts, coloured frosting (I always choose raspberry juice as a pink dye).
Macie jakieś świąteczne smakołyki, którym nie można się oprzeć? Czujecie już ducha świąt ? :)Bez czego nie wyobrażacie sobie świątecznego stołu? Oczywiście poza bliskimi, bo to w świąteczny czas najważniejsze 🙂
Do you have any Christmas delicacies that you can’t resist? Can you feel the Christmas spirit already?:)Without what you can’t imagine Christmas table?J Of course, besides our loved ones, because they are the important during Christmas time 🙂
Miss Moonlight
Pierniczki wyglądają obłędnie, jak z katalogu kulinarnego <3 Mam ochotę je zrobić na Święta, przepis wydaje sie prosty świetny !!!
Rewelacyjny cel akcji <3 popieram !!!
A Ty wyglądasz tak pięknie….ach kochana, cudowne zdjęcia 🙂
EvelineBison
Dziękuję 🙂 Musisz wypróbować ten przepis, Kochana 🙂 Jest naprawdę ultra prosty i pyszny! Buziaki!
Exality
wow, wyglądają tak pięknie, że aż szkoda jeść!:)
EvelineBison
Jak spróbujesz jeden, to już Ci nie będziesz szkoda;) Buziaki!
Sylwia
Przepysznie wygladaja !
http://www.sylwws.blogspot.com
Żaneta
kochana piękne ciasteczka <3
mam właśnie ochotę na takie cudo 😉
EvelineBison
Dziękuję 🙂 to działaj, działaj :)są mega proste 🙂
Kathy Leonia
ja pierników nie lubię jakoś nie smakują mi:)
EvelineBison
Ja jem pierniki tylko w swieta 🙂 w innym czasie tez mnie do nich nie ciągnie 😉
MissBlaack
Wyglądają przepysznie ! A ty oczywiście piękna jak zawsze 🙂
EvelineBison
Dziekuje 🙂
Miguel
Ohn dear, really?! thanks <3 so, I will wait 😀
Seems to be so delicious!!
NEW PERSONAL POST | Ask me what do you want !
Instagram ∫ Facebook Oficial Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me 😀
Paradise For The Eyes
Słodkie pierniczki, piękna bluzeczka 🙂 Na paznokciach Semilac Biscuit? Buziak :*
EvelineBison
Dziękuję 🙂 Bluzka z szafy mamy + drobne przeróbki;) Ma chyba z 30 lat;)
Na paznokciach zwykły lakier P2 010 little princess. Jeszcze nigdy nie używałam żadnej hybrydy (wiem, wstyd), ale mam straszną ochotę na Semilac, więc na pewno to nadrobię 🙂
Buziaki:*
minimalissmo
Pierniki wyglądają przepięknie, jak dodatkowa dekoracja domu, świetny pomysł na jednokolorową, białą dekorację, zdjęcia super, ja w tym roku wyjeżdżam na święta więc niestety nie będę przygotowywała potraw, ale w przyszłym roku z chęcią skorzystam z przepisu. Pomysł na akcję świetny!
Zapraszam tez do siebie
blog minimalissmo
EvelineBison
Dziękuję Ci bardzo 🙂
Ja jestem kolorystyczną minimalistką, nasze mieszkanie jest głównie białe/beżowo/szare i jakoś tak lubię te kolory więc nie wprowadzam więcej akcentów 😉
Przepis jest naprawdę fajny i prosty. My także wyjeżdżamy na święta do rodziców (jak co roku), ale pierniczki to moje dane i zawsze je zawożę ze sobą 😉
Pozdrawiam!
Sabina B
so nice!
http://jeansandroses.blogspot.com/
Kaska
Piekny świąteczny klimat 🙂 do tego cudowne zdjecia, a pierniki to w ogóle jak ozdoby, a nie ciastka 😉 ale ja mam inne pytanie, co zwróciło moja uwage- masz strasznie duzo baby hair, jak sie ich dorobilas? Zdradzisz sekret?
EvelineBison
Dzięki 🙂
Te babyhair to chyba zasługa wcierek: jantar lub wcierka z kozieradki. Dodatkowo biorę biotynę, bo ostatnio strasznie wypadają mi włosy :/
Pozdrawiam!
justbasicgirl
Pierniczki wyglądają cudownie elegancko, tak jak Ty! U mnie też piernikomania;) Pozdrawiam.
EvelineBison
Dziękuję 🙂 Święta bez pierników nie miałyby tej magii 🙂 Pozdrawiam!
Tijana
Love this post! It’s magical! 🙂
fashionabejita.blogspot.com
EvelineBison
Thank you, dear 🙂
Ania
cudowne 🙂 czy z jedna partia leci do mnie? 😉
EvelineBison
Zaraz zapakuję i poślę 😀
La Boca
pierniczki wyglądają rewelacyjnie 😉
EvelineBison
Dziękuję 🙂 Smakują jeszcze lepiej 😀
Gabi
piękne pierniki, piękna Ty i to połączenie spódniczki i koszuli – wow!
EvelineBison
Dzięki 🙂 A koszula to staroć z szafy mamy 🙂 Pozdrawiam!
sandicious
pyszności!
secret_style
Kurczę tak z roku na rok obiecuję sobie, że w końcu też zrobię takie pierniczki i coś nie mogę się zmotywoać- u mnie wlasnie z tą cierpliwością, to różnie bywa…. 😛 hehehe
fantastyczne Wam wyszly one kochana! i tak ladnie ozdobione, aż żal byloby je jeść 😛 hehe
buziaki :*
Daria
EvelineBison
U mnie cierpliwość z roku na rok coraz większa;) Więc, Kochana, wszystko przed Tobą, dopiero 😉
Buziaki :*
Tosia.
Bardzo ładnie przyozdobione pierniki! Bardzo mi się podobają :). Jednak ja w te święta nawet nie mogę spojrzeć w stronę pierników…
Ina
Przepiekne! Na pewno tez smaczne 🙂